RUANGAN IKLAN


Dapatkan Produk NISVIA Pada Harga RM35!!!


Satu-satunya alternatif kepada penghidap diebetis dan mereka yang mementingkan kesihatan.


Untuk Maklumat Lanjut KLIK DI SINI
Sebarang Pertanyaan, Sila Emel Ke:
real_4gamerz@yahoo.com

Pageviews

Kerajaan Malaysia

Perdana Menteri Malaysia bukan dipilih oleh majoriti rakyat Malaysia. Seramai 2483 orang perwakilan daripada 191 bahagian UMNO melantik Presiden UMNO. Presiden UMNO secara automatiknya akan diangkat sebagai Perdana Menteri Malaysia. Konklusi, Perdana Menteri dipilih oleh sebahagian kecil daripada ahli UMNO. Perwakilan tidak boleh dikatakan sebagai mewakili suara rakyat secara keseluruhan walau mereka memenangi pilihan raya sekalipun. Rakyat hanya memilih mereka pada peringkat DUN atau Parlimen jika perwakilan itu memegang salah satu atau kedua-kedua kerusi tersebut. Bagaimanapun ia tidak membolehkan perwakilan mewakili rakyat dalam memilih Perdana Menteri Malaysia.

Monday, March 28, 2011

Dayak dan BN

Agama dan pembangunan dijangka menjadi perkara pokok apabila pengundi bumiputera Sarawak membuat keputusan mereka dan keluar mengundi pada pilihan raya negeri negeri pada 16 April ini.

NONEBagi ahli politik sains Sarawak, James Chin, tindakan pihak berkuasa merampas dan menahan Alkitab Injil dan mengecop buku suci penganut Kristian pasti mempengaruhi corak pengundian mereka.

“Isu Injil adalah isu yang besar, khususnya kepada penganut Kristian. Masyarakat bumiputera adalah hampir separuh daripda penganut Kristian di Sarawak,” katanya.

Menurut Chin, kebanyakan Orang Ulu, Iban dan Bidayuh, yang dirangkumkan sebagai bangsa Dayak adalah beragama Kristian dan agama berperanan besar dalam kehidupan seharian mereka.

Separuh daripda 56 kerusi majoriti bumiputera terdiri daripada pengundi Dayak manakala separuh lagi pula terdiri daripada majoriti Melayu-Melanau yang kebanyakan mereka beragama Islam. Bagaimanapun sesetengah kaum Melanau juga beragama Kristian.

“Jika seseorang mubaligh atau paderi mengambil pendirian aktivis, beliau boleh mempengaruhi pendapat. Beliau tidak perlu berkhutbah kepada jemaahnya siapa yang patut mereka undi tetapi hanya menghantar isyarat memberitahu cerita dalam bentuk kiasan,” kata pensyarah Universiti Monash itu.

NONEKatanya, perkara itu tidak dilakukan pada pilihan raya negeri Sarawak 2006 tetapi dilihat ketika pilihan raya kecil parlimen Sibu di mana rampasan Alkitab menjadi punca kemenangan DAP.

Rakan penganalisis politik dari Sarawak, Jeneri Amir juga bersetuju isu Alkitab adalah panas dan telah menimbulkan rasa tidak senang di kalangan masyarakat bumiputera Kristian.

Namun beliau tidak pasti sama ada isu itu mampu merungkai propaganda yang disebarkan sejak berdekad-dekad yang lalu dan juga amalan politik naungan dan takut yang disematkan itu.

Dr Jeneri Amir, UNIMASMenurut pensyarah dari Universiti Malaysia Sarawak itu, dalam beberapa kes lalu, jalan-jalan menunju ke rumah panjang di mana penduduknya menyokong pembangkang telah tidak diturap manakala mentol dikeluarkan dari tiang lampu.

“Ada yang takut dihukum. Mereka tahu harga yang perlu dibayar... rumah panjang akan jadi susah. Bagi tuai rumah, elaun bulanan RM800 juga mungkin hilang,” katanya sambil menambah masyarakat berkenaan amat bergantung kepada bantuan kerajaan.

Namun katanya, seperti paderi, tuai rumah, aktivis tempatan dan pemimpin akar umbi mempunyai pengaruh politik dan corak pengundian di kalangan masyarat tersebut.

No comments:

Post a Comment

Popular Posts @ Isu Realiti Politik

Followers

Sumber Info. Sila Klik.

Free Automatic Backlink
Text Back Link Exchange
Web Link Exchange
backlink
Free Automatic Link
top backlinks referers free
trafic backlinks
Free Automatic Link
Web Link Exchange
Text Back Links Exchanges

Sila Letakkan Backlink Ini Di Blog/ Web Anda

Iklan