RUANGAN IKLAN


Dapatkan Produk NISVIA Pada Harga RM35!!!


Satu-satunya alternatif kepada penghidap diebetis dan mereka yang mementingkan kesihatan.


Untuk Maklumat Lanjut KLIK DI SINI
Sebarang Pertanyaan, Sila Emel Ke:
real_4gamerz@yahoo.com

Pageviews

Kerajaan Malaysia

Perdana Menteri Malaysia bukan dipilih oleh majoriti rakyat Malaysia. Seramai 2483 orang perwakilan daripada 191 bahagian UMNO melantik Presiden UMNO. Presiden UMNO secara automatiknya akan diangkat sebagai Perdana Menteri Malaysia. Konklusi, Perdana Menteri dipilih oleh sebahagian kecil daripada ahli UMNO. Perwakilan tidak boleh dikatakan sebagai mewakili suara rakyat secara keseluruhan walau mereka memenangi pilihan raya sekalipun. Rakyat hanya memilih mereka pada peringkat DUN atau Parlimen jika perwakilan itu memegang salah satu atau kedua-kedua kerusi tersebut. Bagaimanapun ia tidak membolehkan perwakilan mewakili rakyat dalam memilih Perdana Menteri Malaysia.

Tuesday, April 5, 2011

Halang Masuk SarawakNGO hak asasi manusia mengutuk larangan terhadap aktivis Hak Tanah Adat Bumiputera (NCR) Steven Ng daripada memasuki Sarawak dan menyifatkannya sebagai tindakan menutup mulut pengkritik menjelang pilihan raya negeri.

Menurut Suara Rakyat Malaysia (Suaram) dan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih), Ng dihalang memasuki negeri itu oleh pegawai imigresen di lapangan terbang antarabangsa Kuching pada 3 April.

Ng diberitahu bahawa jabatan keselamatan negeri telah mengeluarkan arahan supaya tidak membenarkan beliau memasuki Sarawak.

Ng menerima satu surat rasmi yang mengandungi arahan tersebut mengikut Seksyen 65(i)(a) Akta Imigresen 1959/63, tetapi ia tidak menyatakan sebab lain berhubung larangan tersebut.

NGO itu seterusnya melaporkan bahawa pegawai imigresen Sarawak itu cuba menyerahkan Ng kepada pihak keselamatan lapangan terbang tetapi selepas Ng membantahnya, mereka bersetuju membenarkannya pulang ke Kuala Lumpur.

Dalam satu kenyataan bersama hari ini, NGO tersebut berkata, pihaknya memandang berat insiden terbaru itu kerana mendakwa ia merupakan satu penyalahgunaan kuasa oleh kerajaan Sarawak untuk menghadkan kebebasan pengkritik untuk masuk dan keluar dari negeri itu.

“Terdapat banyak kes rakyat Sarawak yang dinafikan hak mereka untuk keluar negeri dan aktivis dari Peninsula Malaysia dilarang masuk ke Sarawak.”

Salah satu kes seumpama itu membabitkan Jannie Lasimbang, seorang penduduk asal Sarawak yang terbabit dalam misi pencarian maklumat mengenai kaum Penan, telah dilarang masuk ke negeri itu.

No comments:

Post a Comment

Popular Posts @ Isu Realiti Politik

Followers

Sumber Info. Sila Klik.

Free Automatic Backlink
Text Back Link Exchange
Web Link Exchange
backlink
Free Automatic Link
top backlinks referers free
trafic backlinks
Free Automatic Link
Web Link Exchange
Text Back Links Exchanges

Sila Letakkan Backlink Ini Di Blog/ Web Anda

Iklan