RUANGAN IKLAN


Dapatkan Produk NISVIA Pada Harga RM35!!!


Satu-satunya alternatif kepada penghidap diebetis dan mereka yang mementingkan kesihatan.


Untuk Maklumat Lanjut KLIK DI SINI
Sebarang Pertanyaan, Sila Emel Ke:
real_4gamerz@yahoo.com

Pageviews

Kerajaan Malaysia

Perdana Menteri Malaysia bukan dipilih oleh majoriti rakyat Malaysia. Seramai 2483 orang perwakilan daripada 191 bahagian UMNO melantik Presiden UMNO. Presiden UMNO secara automatiknya akan diangkat sebagai Perdana Menteri Malaysia. Konklusi, Perdana Menteri dipilih oleh sebahagian kecil daripada ahli UMNO. Perwakilan tidak boleh dikatakan sebagai mewakili suara rakyat secara keseluruhan walau mereka memenangi pilihan raya sekalipun. Rakyat hanya memilih mereka pada peringkat DUN atau Parlimen jika perwakilan itu memegang salah satu atau kedua-kedua kerusi tersebut. Bagaimanapun ia tidak membolehkan perwakilan mewakili rakyat dalam memilih Perdana Menteri Malaysia.

Tuesday, January 11, 2011

Realiti Politik Di Sarawak

Seperti yang sedia maklum, persekitaran politik di Sarawak amat berbeza dengan apa yang berlaku di Semenanjung Malaysia. Banyak faktor yang mewujudkan perbezaan tersebut sama ada faktor dalaman (internal) dan luaran (external). Faktor dalaman boleh dikategorikan sebagai faktor yang tidak dapat tidak, ia sendirinya atau secara semulajadinya wujud. Salah satu daripadanya ialah kepelbagaian kaum yang wujud di sini. Bagaimanapun, di sebalik faktor dalaman tersebut, wujud faktor luaran yang turut mengganggu perkembangan demokrasi di Sarawak ini. Faktor luaran ini mengeksploitasi faktor dalaman (adat, kepercayaan & et. al) dalam usaha untuk mendapat dan mengekalkan kuasa. Contoh sebenar yang berlaku, apabila semakin dekat dengan musim pilihan raya, pemimpin-pemimpin ke rumah panjang dan memberi ucapan yang berunsur 'ugutan' dengan menggunapakai ayat seperti:

              "BN telah banyak memberi benda kepada kita. Oleh itu anda semua mesti memangkah BN. Jika tidak anda semua akan ditimpa TULAH!!".

Kebanyakan daripada penduduk rumah panjang akan menuruti perintah tersebut kerana mereka masih percaya kepada elemen-elemen (tulah) seperti itu. Itulah senarionya... Di SARAWAK..

No comments:

Post a Comment

Popular Posts @ Isu Realiti Politik

Followers

Sumber Info. Sila Klik.

Free Automatic Backlink
Text Back Link Exchange
Web Link Exchange
backlink
Free Automatic Link
top backlinks referers free
trafic backlinks
Free Automatic Link
Web Link Exchange
Text Back Links Exchanges

Sila Letakkan Backlink Ini Di Blog/ Web Anda

Iklan